Långfredagen

SVENSKA HELGDAGARRÖDA DAGARARBETSFRI DAG

Om Långfredagen

Historiskt sett var Långfredagen en dag präglad av sträng fasta och andakt. Det var en dag då all form av arbete undveks för att på allvar reflektera över Jesu lidande och död på korset. Kyrkorna var centrum för dagen med långa gudstjänster som inkluderade passionsspel, läsning av passionshistorien, och ofta en procession som symboliserade vägen till Golgata. Dagen var av naturen mycket stillsam, med en atmosfär av sorg och eftertanke. I Sverige var det också vanligt att dagen tillbringades i total tystnad under vissa delar, och det fanns till och med lagar som förbjöd vissa aktiviteter för att bevara dagens allvar. Det fanns en stark betoning på offret och lidandet, och det var en dag då hela samhället deltog i en kollektiv minnesstund.
Bild som visar Långfredagen
I dagens Sverige, samtidigt som kyrkans gudstjänster och andaktsstunder fortfarande är en viktig del för många, har uppmärksamheten kring Långfredagen breddats. Moderna traditioner har växt fram, såsom naturvandringar och digitala gudstjänster, som möjliggör olika sätt att reflektera över dagen och dess betydelse. Dagens firande är mer inkluderande och anpassningsbart till individens tro och övertygelse. Det finns en större frihet i hur man väljer att tillbringa dagen, vilket speglar det sekulära samhällets påverkan. Samtidigt finns det en strävan efter att hitta en balans mellan stillhet och reflektion och det moderna livets tempo.

När inträffar Långfredagen?

Vad händer på Långfredagen nära dig?

På Långfredagen organiseras flera olika aktiviteter. På Kalender.se kan du hitta och publicera aktiviteter & händelser. Sök i sökfältet ovan efter din kommun och se vad som händer nära dig!

Är man ledig på Långfredagen?

Långfredagen är en helgdag, eller röd dag som det också kallas. Det innebär att de flesta är lediga från sina arbeten denna dag.